Minden kép regény

10+1 tipp virágfotózásról természetbarátoknak

2015. április 04. - Night n Day

Itt a tavasz, a korai virágos növények már javában virítanak, és kirándulásaink során nem győzünk gyönyörködni bennük. Ebben a technológiailag fejlett világban szinte mindenkinél kéznél van valamilyen fényképezésre alkalmas eszköz. Élményeinket, így a látott virágokat is szeretnénk megosztani másokkal, legyen szó az otthon maradt családtagokról, vagy az internet nagyközönségéről.

Ilyenkor jönnek a gyors, ám sokszor elhamarkodott fotók. És itt lép be a képbe ez a cikk :) Nem szeretném megváltani a világot, de alapvető tippeket adnék a JÓ virágfotóhoz. Az ötletek elsajátításával, bárki képes lehet izgalmas, egyedi fotók készítésére, különösebb plusz energiaráfordítás nélkül. Pontokba foglalnám, igyekszem az alapvetőbb tippektől a több odafigyelést igénylők felé haladni.

1. Nézőpont

A hobbifotós, turista képeinek legsarkalatosabb hibája a rossz nézőpont. Ha egy virágot ki szeretnénk emelni a környezetéből, hogy ezáltal semmi ne terelje el a figyelmet a növényről (vagy gombáról) akkor ne fotózzunk fentről! (kivételek vannak, lásd alább) A felülről fotózott növény legfeljebb arra jó, hogy dokumentáljuk a növény ott létét, de túl kusza háttere miatt nem igazán szép. Fotózzunk a növénnyel nagyjából egy magasságban! Így a háttér messzebb kerül, és elmosottabb lesz, míg a fotónk témája szép éles. Az okosok azt mondják, hogy mobillal, kompakt géppel ez nem megy, a kis érzékelő miatt. Ez így nem igaz, működik a dolog, csak nem olyan erőteljesen, mint mondjuk egy nagy érzékelős tükörreflexes gépnél. Alábbi kép igazolja, hogy a "szabályok" felrúghatóak.

_mg_4313ps2.jpgKárpáti sáfrány felülről. Ha a növény virága szimmetrikus és terjedelmes, érdemes "belefotózni".

Hogyan fotózzunk a növény szintjéből? Több lehetőség adott. A legtöbb fényképezőgépnek, de akár a telefonoknak is nagy kijelzője van, így élőkép (liveview) módban elég leguggolnunk, nem kell rögtön elhasalni a növény előtt. Ha kihajtható kijelzős a készülék, akkor egyenesen kényelmes a fotózás, és gyors!

_mg_4307ps.jpg

Ugyanaz a téma oldalról.

2. Fények

A kirándulásokat akkor szervezzük általában amikor ráérünk, illetve amikor megfelelő az időjárás. Utóbbi azt jelenti, hogy lehetőleg napos időben, reggeltől kora délutánig. Amennyiben hobbifotósok is vagyunk, válasszunk indulásnak korai időpontot, vagy ha szeretünk lustálkodni, akkor úgy induljunk túrázni, hogy a naplementéhez közel essen a túra vége. Miért? Egyrészt mert a hajnali és esti fények szebbek. Másrészt magas napállásnál "kemények" a fények, erősek az árnyékok, túl nagy a kontraszt a képeken. Alacsony napállásnál lágyulnak a fények, könnyebb árnyékos részeket keresni, ahol nem éri közvetlen fény a növényt, és könnyebb ellenfényes fotót készíteni. Néhány növény szinte kívánja az ellenfényt (szöszös, hajnali vízcseppes növények, áttetsző szirmú virágok).

3. Fotótéma

Keressünk ép állapotú növényeket, ha gazdag állományt találunk adott fajból, akkor biztos sikerrel járunk. Fotózzuk több fejlettségi állapotában a növényt. Mindenki látott már pipacsot, fotózzuk le a termését is, legyünk kreatívak, amennyire lehet és időnk (túratársunk...) engedi.

_mg_3712ps.jpg

Pirosló hunyor, földön hasalva fotózáskor :)

4. Mi is a témánk?

Ha valamit lefotózunk, jön rá száz meg száz lájk, és a kérdés, aminél néhányan elbizonytalanodnak: Mit is látunk a képen?
Nagyon jó, ha szeretjük a virágokat, hisz aki a virágot kedveli, rossz ember nem lehet, de legyünk ennyire igényesek magunkkal szemben, hogy utánanézünk, mit is fotóztunk (utólag is jó, így ismerjük meg környezetünk). Gyakran látok félrehatározott vagy épp nem ismert növényeket. A nézőnek is üdítőbb, ha egy jól meghatározott növényfotót lát, hiszen ezzel is tanul. Saját tapasztalatom, hogy sokkal élvezetesebb úgy járni az erdőt-mezőt, hogy ismerem a növényeket, felkapom a fejem egy ismert madárhangra stb...

és akkor a mélyvíz

5. Állvány és záridő

A szép éles képhez nem árt állványt használnunk. Ha nincs, vagy túl nehéz cipelni (és időigényes állítgatni) akkor használjuk a táskánk, a karunk, térdünk a fényképező stabilizálásához. Kerüljük a szeles időben fotózást, olyankor nem segít a képstabilizátor, hiszen maga a növény mozog. Erősebb légmozgásnál rövid záridőt használjunk, így csökkenthető a növény bemozdulása.

_mg_4605ps.jpg

Fekete kökörcsin ellenfényben.

6. Gyújtótávolság

A fizika (optika) törvényeinek köszönhetően a nagylátószögű objektívek képein szinte minden éles, a teleobjektívekkel viszont csak egy szűk tartomány. Virágokhoz alapvetően előnyösebb a teleobjektív, de kreatív képekhez akár nagylátó vagy halszem objektívet is használhatunk. Én a teleobjektívet részesítem előnyben, ezzel jól elkülöníthető a növény a környezetétől.

7. Fénymérés

Sötét a háttér és világos a növény szirma. Eredmény: szép háttér, "kiégett" virág (részlet nélküli, fehér fényes paca). Ennek oka, hogy a fényképezőgép átlagolja a bejövő fényt, és ez alapján számítja a záridőt. (Érdemes több pontra mérni fényt, bizonytalankodásunkon segít egy-két tesztkép, a végleges kép előtt.) Adott példa esetén a gép túlexponálja a képet. Fordított eset is létezik, pl ha havas a háttér, a gép alulexponál. Ma már az okostelefonok applikációi is tudnak expozíció korrekciót (ev). A háttér és téma fényviszonyaitól függően érdemes +/- értékekkel kompenzálni. Képeink meghálálják.

_mg_4369ps.jpg

Galambvirág

8. Harmatos képek

Mindenki látott szép harmatos képeket. Szeretnénk mi is, de épp olyan időszak van, amikor szárazak a hajnalok? Csaljunk! Egy szórófejes kis flakont dobjunk be a táskába (elég 1-2 deci vízzel, így a tömege sem vészes) és spriccoljuk le a növényt. Egyszerű trükk, és különlegesebb képet kapunk. Hosszabb záridővel akár esőt is imitálhatunk.

9. Rekeszeljünk!

A haladóbbak, akik szűk mélységélességre alkalmas objektívvel fotóznak egy jó tanács. Az objektívnek vannak gyengéi nyitott rekeszen! Az egyik, pl ellenfényes vagy nagy kontrasztú témáknál a kromatikus aberráció (CA). Ez csökkenthető pici rekeszeléssel. Tehát ha f4 a legtágabb, akkor f5.6. Ez igaz az élességnél is. A tág rekesz, pláne teleobjektívnél, vagy makró objektívnél, túl szűk lehet, előfordulhat, hogy a virág nem lesz kellően éles. Rekeszeljünk!

10. Utómunka

A képek elkészülte után számítógépen még finomíthatunk rajta. Ha például nem lett elég éles, enyhe élesítés segíthet, vagy egy pici kontrasztemelés élettel telibbé teheti a képet. A lényeg, hogy ne essünk túlzásokba.

_mg_3686ps.jpg

Még egy hunyor, más színben, borús időben.

+1. Keressük a témát!

A fotózni kívánt témák nem mindig hevernek a lábunk előtt. Én személy szerint kilómétereket hajlandó vagyok gyalogolni hóban sárban egy adott növényért. Ritkán azért előfordul, hogy elég a kertbe menni virágért, mint a lenti képen :)

_mg_9757b.jpg

Végül néhány fontos alapszabály:

Attól hogy sok van az adott növényből, még lehet védett.
Természetvédelmi területen a "gaz" is védett, ne tépj le semmit, gyomlálni a kiskertben lehet.
Ha ismered egy védett, ritka faj előfordulását, ne hencegj vele, hogy Te tudod, de nem mondod el. Tartsd magadban inkább, az ellenkezője önzőség, hisz alapfelvetés kellene hogy legyen, más sem tesz kárt benne.

Gyönyörködj, fotózd, oszd meg, de ne szedd le!

- Spéder Ferenc -

spillermeister.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nightnday.blog.hu/api/trackback/id/tr797318978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öregfiú 2015.04.06. 20:22:07

Kedves Fiatalurak!
Ha nem veszitek rossznéven, a legnagyobb tisztelettel tegezni foglak Benneteket, ha csak ki nem kéritek magatoknak, de azt hiszem, valamennyiőtöknek nagypapája lehetnék. Előljáróban gratulálok a fotós kvartettnek, és sok-sok sikert, szép jövőt kívánok.
Sajnos, nekem nem adatott meg hosszú, dolgos életem során, hogy ha alkalom adódott, az éppen legmenőbb masinákkal fotózzam, ám így is elmondhatom, hogy a Magas-Tátrában és Székelyföldön a feleségemmel együtt tett utazásom során remek fényképeken sikerült meg-örökítenem a látottakat, a gyönyörű tájakat. És, ha magam nem is tekintem nagy fotósnak, azt elmondhatom, hogy mindig is nagyra értékeltem a szép fotókat, de a kevésbé szépeket is, de erről egy kicsit később... Ami még fontosabb: nagyra becsülöm az arra érdemes fotósokat is.
Ami engem illet, azt hiszem, az irodalom áll hozzám legközelebb.
Már fiatalabb koromban is voltak gondolataim, amik papírra kívánkoztak, de a munka és a csa-lád mellett az írásra sohasem jutott idő. No meg az elszántság is hiányzott. Aztán nyugdíjas-ként és a számítógépnek köszönhetően úrrá lett rajtam a grafomán hajlam. Nem akarlak untatni Benneteket, csak azért hoztam szóba ezt a dolgot, hogy kellő hangsúlyt adjak a Nektek szánt intelmemnek.
Tehát, mint irodalmat kedvelő embernek az a véleményem, hogy nem elég felcicomázott szavakat írni egymás után sorba. Az írásnak - legyen az vers, vagy próza - üzenete kell, hogy legyen az olvasó számára! És ezt érvényesnek tartom a fotózás, a fotóművészet esetében is.
Éppen ezért megörültem - és azt hiszem ez motivált ennek a kommentnek a megírásában is - az oldalatokon olvasható, gondolom mottónak, vagy ars poetikának szánt kis mondat: "Minden kép regény". Igen, igen. Ez lebegjen mindig a szemeitek előtt! Akkor is, ha nem lehet mindenki-ből Robert Capa, vagy haditudósító. Sőt, azt kívánom,soha ne kelljen az objektíveteket borzal-mak felé fordítani, vagy ilyenekre exponálni! Annyi más téma van! Korlátlanok a lehetőségek...
De legyen értelme! Legyen üzenete!

Night n Day 2015.04.08. 22:06:33

Tisztelt Öregfiú!

Mindig jó olyan bátorítását olvasni, aki élettapasztalatban jóval előttünk jár. Tapasztalataink gyarapodnak ugyan, de még csak irányt keresünk. Nyitott szemmel járunk, és próbáljuk képpé formálni a körülöttünk rezgő világot. Ha ez sikerül, és erről visszajelzést is kapunk, már megérte belevágni! Üzenete mindig lesz írásainknak, ezzel (is) próbálunk kitűnni a tömegből.
Üdv
Feri

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.12.19. 15:38:57

Urak, elég hamar kifulladtatok.Még fél év se kellett és hat bejegyzés után elfogyott a lendület.
Kár.Na mindegy, majd talán máshol, máskor...
süti beállítások módosítása